Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow De ce se prabusesc recifele de corali din intreaga lume
De ce se prabusesc recifele de corali din intreaga lume PDF Imprimare E-mail

De ce se prabusesc recifele de corali din intreaga lume

Coralii, se pare, au o complexitate genetica aproape de nivelul celei umane, sisteme sofisticate de comunicare biologica, presate de schimbarile globale, si sunt capabile sa supravietuiasca doar in baza functionarii corecte a unei complicate relatii simbiotice cu algele ce traiesc la suprafata sa.

Dupa 250 milioane de ani in care coralul a fost o forma de viata din cele mai de succes, disruptiile ce privesc aceste sisteme biologice si de comunicare devin cauza subtila a albirii coralului si a colapsului ecosistemelor tip recif de coral din intreaga lume, afirma oamenii de stinta intr-un numar al revistei Science.

Cercetarea a fost finantata in parte cu fonduri ale Fundatiei Nationale pentru Stiinta.

"Cunoastem de ceva vreme functionarea generala a coralilor si problemele pe care le intampina acestia din cauza schimbarilor climatice", a declarat Virginia Weis, profesor de zoologie la Oregon State University. "Dar, pana de foarte curand, se stia mult mai putin despre biologia fundamentala, structura genomica si comunicarea interna a acestora. Doar atunci cand vom intelege cu adevarat cum functioneaza fiziologia lor, vom sti daca ei se pot adapta la schimbarile climatice, sau cunoaste modurile in care putem fi de ajutor."

Coralii sunt animale minuscule, polipi care exista ca indivizi identici sub raport genetic, si care se pot hrani, apara si pot ucide plancton pentru hrana. Pe parcursul acestui proces, ei secreta carbonat de calciu, ce devine ulterior baza unui schelet extern pe suprafata caruia se depun. Aceste depozite calcifiate pot atinge proportii enorme de-a lungul timpului si pot forma recife de corali – unul din cele mai productive ecosisteme din lume, in care isi pot gasi adapost mai mult de 4.000 specii de pesti si multe alte forme de viata marine.

Dar coralii nu sunt in realitate autosuficienti. In corpurile lor, ei tin alge – o forma de planta marina – extrem de productive, care pot "fixa" carbonul, pot utiliza lumina solara pentru generarea fotosintezei si pot produce glucide.

"Unele din aceste alge care traiesc in interiorul coralilor sunt nemaipomenit de productive, si in anumite cazuri furnizeaza coralului 95% din glucidele pe care le produc, pentru ca acesta sa genereze energie", a spus Weis. "In schimb, algele castiga azot, un nutrient a carui disponibilitate este limitata in ocean, hranindu-se din dejectiile coralului. Este o relatie simbiotica dezvoltata cu finete."

Totusi, oamenii de stiinta afla ca aceasta relatie este de asemenea bazata pe un delicat proces de comunicare de la alge la coral, transmitand ca algele si-au gasit locul, si ca lucrurile sunt in regula. Altfel, coralii ar reactiona fata de alge precum o fac fata de un parazit sau un invadator, si ar incerca sa le ucida.

"Chiar si atunci cand coralul depinde de alge pentru mare parte din hrana sa, el poate sa nu sesizeze prezenta acestora", a declarat Weis. "Credem astazi ca, atunci cand apa se incalzeste sau un alt factor streseaza coralul, se intampla dupa cum urmeaza: comunicarea alge-coral se deterioreaza, mesajul ca totul e in regula nu-si mai atinge tinta, algele, in esenta, ies din ascunzatoare si se confrunta cu raspunsul imun al coralului."

Acest proces de comunicare interna, a spus Weis, nu este diferit de unele din procesele biologice ntalnite la oameni si alte animale. Una din revelatiile aduse de cercetarile recente, a spus ea, este enorma complexitate a biologiei coralului, si chiar similitudinea acestuia cu alte forme de viata. O gena ce controleaza dezvoltarea scheletului uman, de exemplu, este identica cu gena pe care coralul o foloseste in construirea scheletului extern propriu – conservate la specii diferite pe parcursul a milioane de ani de cand s-au despartit de un stramos comun pe cai evolutionare distincte.

Avem inca multe de invatat despre acest proces, au afirmat cercetatorii, si procesul contine variatiuni enorme. Astfel, exista peste 1.000 specii de coral si probabil cateva mii de specii de alge, cre se amesteca si se grupeaza in cadrul acestui dans simbiotic. Si aceasta variatie, spun expertii, permite macar o speranta ca vor fi gasite combinatii care sa se adapteze mai bine la conditiile temperaturii oceanelor, a aciditatii si a altor amenintari.

Problemele intampinate de recifele de corali sunt in continuare imense, si in crestere. Coralii sunt presati de schimbarile in temperatura oceanica, de poluare, pescuit excesiv, sedimentare, acidifiere, stres oxidativ si boala, iar efectul sinergetic al unora din aceste probleme poate distruge recifele chiar si in condtiile in care o cauza de una singura nu ar putea s-o faca. Unele estimari sugereaza ca 20% din recifele de corali la nivel modial sunt deja moarte, si ca alte 24% sunt grav amenintate.
Acidifierea prognozata a oceanelor pe parcursul secolului urmator, se presupune, va duce la scaderea ratei de calcifiere a coralilor cu 50% si va ridica problema dizolvarii scheletelor de corali, dupa cum au atras atentia cercetatorii, in cadrul raportului.

"Datorita unora din noile descoperiri despre simbioza si calcifierea coralilor, si despre cum functioneaza acestea, biologii care studiaza coralii incep sa gandeasca dincolo de limitele artificial impuse", a spus Weis. "Poate ca putem face ceva pentru a identifica si proteja speciile de coral care supravietuiesc in varii conditii. Poate ca nu va trebui sa asistam neputinciosi in vreme ce mor si dispar recifele de corali din intreaga lume."

Oregon State University (29 mai 2009). Why Coral Reefs Around The World Are Collapsing. ScienceDaily. Accesat 3 iunie 2009, de la http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090528142819.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect