Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Animalele salbatice amenintate cu o epidemie de cancer
Animalele salbatice amenintate cu o epidemie de cancer PDF Imprimare E-mail
 

Animalele salbatice amenintate cu o epidemie de cancer

Stim despre cancer ca afecteaza vietiile multor oameni, dar el este totodata o amenintare majora asupra populatiilor de animale salbatice, dupa cum aflam dintr-un studiu recent al Wildlife Conservation Society (WCS).

O lucrare recent publicata in editia din iulie a Nature Reviews Cancer grupeaza informatiile asupra cancerului raspandit la animalele salbatice, si sugereaza ca boala presupune o amenintare pentru conservarea anumitor specii. Autorii din cadrul WCS subliniaza nevoia drastica de a proteja atat animalele, cat si oamenii, prin monitorizarea sporita a starii de sanatate.

"Cancerul este unul din pericolele cele mai mari pentru sanatatea omului, responsabil de peste 10% din decese la nivelul omenirii", a declarat dr. Denise McAloose, principalul autor si medic primar patolog la Programul Sanatate Globala al WCS. "Dar astazi intelegem ca boala poate ucide animale salbatice in proportii similare."

In anumite situatii, cancerul ameninta supravietuirea unor specii in intregime. Diavolul tasmanian, cel mai mare marsupial carnivor din lume, este amenintat cu disparitia datorita unui tip de cancer cunoscut ca tumoarea faciala a diavolului. Acest tip de cancer contagios se raspandeste de la un diavol tasmanian la altul prin contact direct (in principal, prin altercatii si muscaturi). Pentru a salva specia de la aceasta afectiune letala, conservationistii colonizeaza diavolii tasmanieni care nu prezinta imbolnaviri cu cancer in zone izolate geografic, sau in gradini zoologice.

Multe specii care traiesc in medii acvatice poluate prezinta rate mari de imbolnaviri cu tumori canceroase, iar studiile indica legaturi clare intre cencerele prezente la animalele salbatice si factorii poluanti de provenienta umana. De exemplu, studiul citeaza cazul balenelor albe din sistemul fluvial Sf. Laurentiu. Aceste balene prezinta o rata extraordinar de ridicata a cancerului intestinal, care este pe locul doi intre cauzele mortii in cadrul speciei. Un tip de factor poluant prezent in aceste ape – hidrocarburile policiclice aromate (HAP) – este un carcinogen recunoscut pentru oameni, si se presupune ca PAH ar fi de asemenea carcinogene pentru balenele albe. Pestii ce traiesc pe alte rute acvatice industrializate, precum somnul pitic si Parophrys vetulus, prezinta de asemenea un nivel crescut de cancere.

Cancerele virale pot afecta abilitatea de reproducere a unora din populatiile salbatice. Tumorile genitale la leii de mare californieni de pe coasta de vest a Americii de Nord apar in numere mult mai mari decat cele atestate mai demult. Speciile de delfini oceanici, precum Lagenorhynchus obscurus si Phocoena spinipinnis (ambele aflate in apele costale din jurul Americii de Sud), indica de asemenea rate sporite de carcinoma genital.

Alte cancere virale pot afecta abilitatile de hranire si vederea animalelor salbatice. Testoasele verzi marine – o specie migratoare intalnita in oceanele din intreaga lume – sufera de fibropapilomatoza, o boala care provoaca tumori la nivelul pielii si al organelor interne. Se presupune ca acestea sunt cauzate de un virus, iar factori de mediu, precum carcinogenii produsi de om, ar putea sa exacerbeze severitatea sau prevalenta tumorilor.

Monitorizarea starii de sanatate a animalelor salbatice poate aduce clarificari cu privire la cauzele cancerului la populatiile de animale; si astfel, poate oferi mai multe garantii impotriva posibilelor imbolnaviri, pentru animale ca si pentru oameni. Evaluarea pericolului de imbolnavire cu cancer la nivelul populatiilor de animale necesita eforturile cumulate ale biologilor, veterinarilor si medicilor patologi, ca si angajamentul deschis al guvernelor si agentiilor internationale. Lucrarea concluzioneaza ca sunt necesare mai multe resurse pentru a sustine monitorizarea starii de sanatate a animalelor salbatice.

"Examinarea impactului pe care il are cancerul asupra animalelor salbatice, in speta in cazurile unde activitatile umane sunt cauza identificabila, poate contribui la conservarea mai eficienta si se regaseste in abordarea O lume – O sanatate, ce implica reducerea pericolelor ce ameninta deopotriva sanatatea omului si a animalelor", a declarat dr. William Karesh, vicepresedinte si director al Programului Global de Sanatate WCS.

Wildlife Conservation Society (24 iunie 2009). Wildlife Faces Cancer Threat. ScienceDaily. Accesat 25 iunie 2009, de la http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090624102255.htm

***

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect