Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Nou parazit identificat la _opārlele negre-verzi din Spania, Portugalia
Nou parazit identificat la _opārlele negre-verzi din Spania, Portugalia PDF Imprimare E-mail

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit o nouă specie de acarieni (Ophionyssus schreibericolus) care trăieşte pe seama şopârlelor negre-verzi din Peninsula Iberică. Aceasta constă din înregistrarea genului Ophionyssus care se hrăneşte şi trăieşte în animalele endemice din peninsulă. Acum, cercetătorii sunt de părere că aceşti paraziţi ar putea fi identificaţi şi la alte reptile din regiune.

Noua specie de acarieni este un ectoparazit ce aparţine familiei Macronyssidae (Mesostigmata). Intersul acestei descoperiri constă din faptul că animalul gazdă a acestui parazit şi anume şopârla neagră-verde (Lacerta schreiberi) care trăieşte în regiunea de nord-vest a Spaniei şi Portugaliei extinzându-se şi în Sistemul Central Spaniol, cu câteva populaţii izolate în sud.

„Această reptilă, capturată la graniţa dintre Spania şi Portugalia, este endemică Peninsulei Iberice şi a continuat să existe în populaţii izolate încă din Pleistocen (cu peste 10.000 de ai în urmă),” a explicat pentru SINC María Lourdes Moraza, autor principal şi cercetător la Departamentul de Zoologie şi Ecologie al Universităţii din of Navarra (UNAV).
Cercetările, care au fost publicate recent în jurnalul Zootaxa, arată că atât exemplarele adulte (masculi şi femele) cât şi unele tinere de Ophionyssus schreibericolus se hrănesc cu aceste şopârle. „Această insectă se hrăneşte cu sângele şi fluidul tisular al reptilei şi a fost identificată la 65% dintre reptilele analizate, cu o medie de parazitare de 6 exemplare pe o reptilă,” arată Moraza.

În total, au fost colectate 127 de şopârle, care reprezintă o pecie protejată, în lunile aprilie şi mai 2006 şi 2007. După examinarea acestor reptile şi extragerea de probe din ţesutul caudal, cercetătorii le-au dat drumul în acelaşi loc în care fuseseră capturate. Cercetătorii au detectat paraziţii la 83 de reptile.

Insectele au primit numele de schreibericolus datorită relaţiei lor cu specia gazdă, şopârla neagră-verde (Lacerta schreiberi). Cercetătorii au analizat 137 de probe de insecte (femelele diferă întrucâtva de masculi) la 25 de sopârle (8 femele, 15 masculi şi două de sex nedeterminat).

„Cunoaşterea prezenţei şi biologiei acestui parazit şi a altor specii este importantă pentru înţelegerea diferitelor modele de parazitism,” a subliniat Moraza.

Experţii au subliniat pentru SINC că informaţiile pe care le aduce acest parazit „sunt esenţiale pentru evaluarea importanţei lor în transmiterea bolilor, mecanismelor de rezistenţă a gazdei şi mecanismelor evoluţiei.

Plataforma SINC (2009, April 14). New Parasite Found In Black Green Lizards In Spain, Portugal. ScienceDaily. Retrieved May 13, 2009, from http://www.sciencedaily.com /releases/2009/04/090403114927.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect