Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Un ihtiolog demonstreaz pentru prima dat 'rnorea non-vizual' la ciclidele
Un ihtiolog demonstreaz pentru prima dat 'rnorea non-vizual' la ciclidele PDF Imprimare E-mail

Majoritatea peştilor se bazează în principal pe simţul vederii pentru a identifica prada cu care se hrănesc, dar un biolog de la Universitatea din Rhode Island ş colegii săi au demonstrat că o grupă de ciclide africane se hrănesc făcând uz de sistemul senzorial l liniei laterale pentru a detecta vibraţiile foarte slabe provocate de prada ascunsă în sedimente.

Sistemul liniei laterale este compus dintr-un canal incorporat în solzii de pe partea laterală a peştelui, în jurul ochilor şi pe mandibula inferioară, are conţine mici grupuri de celule cu peri senzitivi care răspund la curenţii din apă. Sistemul liniei laterale ajută unii peşti să ajute în contra curentului, să navigheze pentru a ocoli obstacolele şi detecta duşmanii şi hrana.

Potrivit prof. Jacqueline Webb, biolog la URI, ciclidele din genul Aulonocara, care nu trăiesc decât în lacul Malawi, şi-au lărgit canalele de pe linia laterală care sunt foarte sensibile faţă de vibraţii şi curenţii din apă. Ele se hrănesc înotând cu mandibula foarte aproape de nisip, ca un detector de metale, atente la zvâcnirile artropodelor şi altor animale ascunse.

În lacul Malawi există circa 16 specii de ciclide Aulonocara şi toate se îşi caută hrana în nisip.

"Aceste ciclide intră acum pe o listă scurtă de peşti la care s-a demonstrat utilizarea sistemului liniei laterale pentru căutarea hranei," spune Webb. "Deoarece majoritatea peştilor cu canale ale liniei laterale lărgite se găsesc în adâncul mărilor, este dificil să fie studiaţi. Acste ciclide pot fi acum utilizate ca sistem model de studiu al canalelor lărgite şi putem aplica ceea ce învăţăm din studiul lor la speciile de adâncime."

Webb a analizat video comportamentul de înotare al peştilor ca reacţie la creveţi vii sau morţi plasaţi pe suprafaţa substratului de nisip dintr-un bazin. A fost comparată posibilitatea peştilor de a detecta prada în condiţii de lumină şi întuneric şi a analizat capacitatea lor de a detecta prada atunci când sistemul liniei laterale era „dezactivat”.

S-a constatat că peştii puteau găsi cu uşurinţă prada vie, chiar şi în întuneric, dar nu şi dacă le era afectat sistemul liniei laterale.

Descoperirea deschide un drum în studierea evoluţiei convergente a lărgirii canalelor şi ridică întrebarea  dacă peştii care se hrănesc fără ajutorul văzului au un avantaj ecologic faţă de cei care se folosesc de văz. Webb a primit recent o finanţare de 334.000 USD din partea Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă pentru a studia dezvoltarea şi rolul comportamental al liniei laterale lărgite.

„Sperăm d asemenea ca aceste lucrări să ne permită să determinăm dacă biologia senzorială a unei specii poate fi utilizată pentru a-i previziona succesul ecologic," a declarat, „mai ales în medii în care calitatea apei este proastă sau se manifestă o turbiditate crescută. Au aceşti peşti un avantaj în apa în care vizibilitatea este redusă?"

Pentru a examina aceste chestiuni, Webb a utilizat vizualizarea cu microCT pentru a crea o reconstrucţie tridimensională a craniului ciclidelor, elaborând de asemenea ceea ce numeşte un sistem de „gâdilare a bărbiei” – un sistem artificial de stimulare – pentru a standardiza stimulii proveniţi din nisip la subiecţii ciclide testaţi.

Adaptare după materiale oferite de Universitatea din Rhode Island.
Universitatea din Rhode Island (22 Aprilie, 2009). Fish Researcher Demonstrates First 'Non-visual Feeding' By African Cichlids. ScienceDaily. Retrieved April 23, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/04/090413185736.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect