Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow asigurarea unei calitci sporite a viecii, atāt pentru generaciile prezente cāt _i pentru cele viito
asigurarea unei calitci sporite a viecii, atāt pentru generaciile prezente cāt _i pentru cele viito PDF Imprimare E-mail

 

DEZVOLTAREA DURABIL

asigurarea unei calităţi sporite a vieţii, atât pentru generaţiile prezente cât şi pentru cele viitoare”.

În fapt, ideea este simplă, dar sarcina este substanţială, cu toate că putem contribui ca grădini zoologice de aici din România, chiar dacă acesta este un obiectiv global.

Cele patru obiective de îndeplinit concomitent sunt:

  • Progresul social – care recunoaşte nevoile fiecăruia;

  • Protecţia reală a mediului;

  • Utilizarea atentă a resurselor naturale – şi;

  • Păstrarea unor niveluri sporite şi stabile de creştere economică şi angajare a forţei de muncă

Cum pot asista grădinile zoologice în acest cadru?

Există o serie de probleme de mediu a căror luare în considerare de către grădinile zoologice se poate dovedi utilă – în speţă:

  1. Planificarea energiei şi construcţiilor;

  2. Deşeuri;

  3. Apa;

  4. Habitatul speciilor sălbatice;

  5. Educaţia şi conştientizarea;

Planificarea energiei şi construcţiilor

Energia este una din cele mai importante probleme ale dezvoltării durabile, datorită contribuţiei ei la schimbările climaterice şi poluare.

Strategia pentru utilizarea raţională a energiei şi planificarea construcţiilor constă în general în a reduce, ca un prim pas, cantitatea utilizată, fie prin acţiuni simple (de ex.: stingerea luminii, a computerelor; utilizarea doar a cantităţii de energie necesară) şi de a introduce măsuri de sporire a eficienţei (de ex.: aparatură electrică/utilităţi de încălzire cu consum redus de energie).

Deşeurile

Managementul deşeurilor este o foarte importantă problemă a dezvoltării durabile, pe care grădinile zoologice trebuie să o aibă în vedere. Deşeurile trebuie abordate din perspectiva celor trei R-uri (reducere, refolosire, reciclare). Toate deşeurile trebuie reduse acolo unde acest lucru este posibil.

Orice deşeuri care nu pot fi evitate trebuie reduse prin, de exemplu, refolosirea hârtiei (posibil, deşirând-o pentru fabricarea culcuşurilor animalelor sau prin compostare) şi a cutiilor. Măsuri de reciclare şi compostare vor trebui să fie luate în considerare la capătul acestei operaţiuni. Hârtia, recipientele din aluminiu, sticlele şi cartonul ondulat pot fi reciclate aproape oriunde, şi deşeurile vegetale (crengi, frunze, etc.) pot de regulă fi compostate, aşa cum se poate practica şi în cazul deşeurilor animale. Administrarea şi păstrarea datelor pot de asemenea contribui în mod semnificativ la ciclul de producţie al deşeurilor.

Îngrijirea animalelor generează zilnic o cantitate mare de deşeuri.

Deşeurile animale reprezintă un potenţial pericol pentru sănătate, şi, de aceea, este de preferat ca ele să fie distruse în incintă – dar există oportunităţi de viitor pentru generarea de venituri din “bălegarul zoo”, şi o mare parte din deşeurile animale ar putea fi compostate.

Apa

Multe animale de la zoo îşi petrec perioade îndelungate în apă, şi toate sunt dependente de sisteme de alimentare cu apă de bună calitate. Costurile apei pentru grădinile zoologice au crescut, şi vor continua să crească. Trebuie implementate multe măsuri de a reduce, reutiliza şi recicla apa. Pot fi construite stufărişuri pentru epurarea naturală a apei şi noile progrese tehnologice pot determin reducerea consumului de apă.

Habitat pentru specii sălbatice

Conservarea speciilor sălbatice este o prioritate fundamentală pentru toate aşezămintele zoologice.

Plantând arbori, grădinile zoologice pot contracara emisiile de dioxid de carbon şi deveni "neutre di punct de vedere al carbonului”, combătând astfel schimbările climatice.

Instruire şi conştientizare

Instruirea personalului este esenţială pentru a asigura respectarea practicilor nedăunătoare mediului. Este de asemenea important să obţinem aportul personalului, deoarece contribuţiile cu rol crucial şi ideile novatoarea există întotdeauna, în interiorul organizaţiei, da rămân adesea neutilizate.

Trebuie de asemenea conştientizat publicul cu privire la iniţiativele zoo şi trebuie de asemenea încurajat să adere la principiile protecţiei mediului cât timp se află pe amplasament. O modalitate eficace de a o face este aceea de a oferi informaţii cu privire la comportamentul durabil şi de a-l facilita, de exemplu prin plasarea strategică a recipientelor de colectare a materialelor reciclabile prin parc. Acest lucru nu are însă efect dacă personalul zoo nu este perceput ca exemplu în acest sens.

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect