Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow ZIUA CONSERVARII PLANTELOR, 18 mai 2009
ZIUA CONSERVARII PLANTELOR, 18 mai 2009 PDF Imprimare E-mail

CONSERVARE

ZIUA CONSERVARII PLANTELOR, 18 mai 2009

Plantele au nevoie de animale, animalele au nevoie de plante, plantele au nevoie de animale.

Pentru a asista la realizarea scopurilor Strategiei Globale pentru Conservarea Plantelor, Reteaua Conservarii Plantelor a Asociatiei Europene a Gradinilor Zoologice si Acvariilor (EAZA) incurajeaza gradinile zoologice sa participle la Ziua Conservarii Plantelor, in data de 18 mai 2009.

De ce o Zi a Conservarii Plantelor?

Pentru anumite organizatii, oricare din zile poate fi considerata ziua conservarii plantelor, dar, in cazul gradinilor zoologice, scopul primar al conservarii sunt animalele, si nu plantele. Ziua Conservarii Plantelor da gradinilor zoologice ocazia sa se concentreeze asupra plantelor si a importantei acestora in tesatura vietii. Este de o importanta vitala ca gradinile zoologice sa aiba in grija ecosistemul in care traiesc animalele, daca vor sa abordeze cu seriozitate conservarea animalelor.

Ziua este de asemenea o sansa pentru stabilirea de legaturi cu alte organizatii, intre ele gradinile botanice si universitatile, de vreme ce multe gradini zoologice necesita experienta si ajutor din afara pentru a putea participa in mod real. In schimb, acestea vor oferi altor organizatii o platforma si o oportunitate pentru promovarea conservarii plantelor in fata unui public nou.

In Regatul Unit si in Germania, Ziua Conservarii Plantelor a fost deja promovata prin intermediul grupurilor care se ocupa de horticultura in interiorul gradinilor zoologice, ca si prin intermediul grupurilor informative EAZA.
Pentru mai multe informatii, vizitati: http://www.plantnetwork.org

Strategia Globala pentru Conservarea Plantelor


A. Intelegerea si evidentierea diversitatii plantelor

Obiectivul nr. 1: Evidente sub forma de lista, larg accesibile, cu privire la toate speciile de plante, inclusiv ciuperci, care se gasesc in habitatele autohtone din Irlanda.

Obiectivul nr. 2: O evaluare preliminara a statutului conservarii pentru toate speciile de plante din Irlanda, la nivel national si regional.

Obiectivul nr. 3: Dezvoltarea de modele cu protocoale referitoare la conservarea plantelor si utilizarea sustenabila, avand la baza cercetarea si experienta practica.

B. Conservarea diversitatii plantelor

Obiectivul nr. 4: Conservarea reala a cel putin 10% din fiecare regiune ecologica mondiala.

Obiectivul nr. 5: Asigurarea protejarii a 50% din cele mai importante zone pentru diversitatea plantelor.

Obiectivul nr. 6: Intretinerea a cel putin 30% din terenurile productive in functie de conservarea diversitatii plantelor.

Obiectivul nr. 7: Conservarea in situ a 60% din speciile amenintate.

Obiectivul nr. 8: 60% din speciile de plante amenintate in colectii ex situ accesibile, de preferat in tarile de origine, si 10% din ele incluse in programe de recuperare si restaurare.

Obiectivul nr. 9: Conservarea a 70% din diversitatea genetica a culturilor si a altor plante de valoare sub aspect socioeconomic, si pastrarea conostintelor referitoare la acestea, care provin din mediile autohton si local.

Obiectivul nr. 10: Introducerea planurilor de management pentru cel putin 100 din speciile invazive care ameninta plantele, biocenozele, ca si habitatele si ecosistemele asociate.

C. Utilizarea sustenabila a diversitatii plantelor

Obiectivul nr. 11: Eliminarea pericolului produs de comertul international asupra florei salbatice.

Obiectivul nr. 12: 30% din produsele pe baza de plante derivate din surse intretinute in mod sustenabil.

Obiectivul nr. 13: Stoparea declinului resurselor de tip plante, ca si al inovatiilor si practicilor asociate care mentin modurile de viata sustenabile, siguranta alimentara si siguranta sanatatii la nivel autohton si local.

D. Promovarea educatiei si cunoasterii diversitatii plantelor

Obiectivul nr. 14: Introducerea referirilor la importanta diversitatii plantelor, si a nevoii conservarii acesteia, in programele de comunicare, educare si informare publica.

E. Generarea capacitatii de conservare a diversitatii plantelor

Obiectivul nr. 15: Sporirea numarului de persoane cu pregatire care sa lucreze cu echipamente adecvate in domeniul conservarii plantelor, in functie de necesitatile la nivel national, pentru a atinge obiectivele Strategiei de fata.
Obiectivul nr. 16: Stabilirea de retele pentru activitatile de conservare a plantelor la nivelul tarii.

Pentru strategia completa, accesati: http://www.plantnetwork.org/downloads/gspc.pdf

Aceasta informatie a fost preluata de la situl Planetnetwork, care merita accesat in amanunt, si care ofera materiale complementare care va pot ajuta in promovarea Conservarii Plantelor in cadrul institutiei dvs.

http://www.plantnetwork.org

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect