Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow A fost dexcoperita o imensa populatie de delfini
A fost dexcoperita o imensa populatie de delfini PDF Imprimare E-mail

ACVARII

A fost dexcoperita o imensa populatie de delfini

Cu ajutorul unor tehnici stiintifice riguroase, cercetatorii WCS estimeaza ca aproape 6.000 delfini specia Irrawaddy, inruditi cu orcile si balenele ucigase, au fost descoperiti traind in regiunile cu apa dulce din padurea de mangrove Sundarbans, Bangladesh, si in apele din apropierea acesteia, in Golful Bengal—o zona in care putina cercetare asupra mamiferelor a avut loc pana la acest moment. Inainte de acest studiu, cele mai mari populatii de delfini specia Irrawaddy cunoscute  erau in numar de cateva sute exemplare, sau chiar mai putin.

Fiecare descopeire de delfini Irrawaddy este importanta, pentru ca oamenii de stiinta nu cunosc numarul celor care mai existe la nivel planetar. In 2008, delfinii erau trecuti ca vulnerabili in Lista Rosie  IUCN, in baza declinului populational la nivelul populatiilor cunoscute.

Rezultatele studiului au fost anuntate astazi in cadrul Primei Conferinte Internationale asupra Speciilor de Mamifere Marine Protejate, din Maui, Hawaii, si publicate in numarul de iarna din Journal of Cetacean Research and Management. Intre autorii studiului se afla Brian D. Smith, Rubaiyat Mansur Mowgli si Samantha Strindberg de la Wildlife Conservation Society, dimpreuna cu Benazir Ahmed de la Universitatea din Chittagong, Bangladesh.

“Cu toate stirile legate de ecosistemele de apa dulce si starea oceanelor, descoperirea facuta de WCS cum ca exista o populatie prospera de delfini specia Irrawaddy in Bangladesh ne da sperante ca putem proteja aceasta specie, impreuna cu altele amenintate, in habitatele lor importante,” a declarat dr. Steven E. Sanderson, presedinte si administrator al Wildlife Conservation Society. “WCS este dedicate conservarii acestor specii marine emblematice, de la delfini, testoase marine sir echini pana la cele mai mari balene.”

“Aceasta descoperire ne ofera mari sperante ca delfinii specia Irrawaddy au un viitor al lor,” a spus Brian D. Smith, principalul autor al studiului. “In mod sigur, Bangladesh este un refugiu important pentru delfinii specia Irrawaddy, si conservarea la nivelul regiunii ar trebui sa fie o prioritate de prim rang.”

Cu toate ca au descoperit o populatie atat de mare, autorii studiului avertizeaza ca delfinii sunt din ce in ce mai amenintati de prinderile accidentale in plasele de pescuit. In cursul studiului, cercetatorii au intalnit cazul a doi delfini care se prinsesera in plasele de pescuit si, drept urmare, se inecasera—un lucru de care pescarii locali se lovesc frecvent.

Intr-un al doilea studio, publicat in numarul pe martie/aprilie din Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystem, Smith si ceilalti autori informeaza asupra altei amenintari pe termen lung pentru populatia de delfini, prin scaderea resurselor de apa dulce, provocata de redirectionarea apei in India, la un loc cu o crestere a nivelului marii, datorata schimbarilor climaterice. Aceste circumstante totodata ameninta delfinii de Gange, o specie amenintata cu extinctia si al carui areal se suprapune peste cel al delfinilor specia Irrawaddy in zona padurii de mangrove Sundarbans. Recenta posibila extinctie a definului de Yangtze, cunoscut si ca baiji, este un avertisment puternic cu privire la vulnerabilitatea delfinilor de apa dulce in cadrul contactelor acestora cu omul.

Delfinul specia Irrawaddy creste pana la aprox. 2-2,5 metri lungime si se gaseste in fluviile, estuarele si lagunele cu apa dulce din Asia de Sud si Sud-est. Pe raul Ayeyarwady din Myanmar, acesti delfini sunt recunoscuti pentru “pescuitul in cooperare” cu oamenii, in cadrul carora, din proprie vointa, animalele directioneaza bancuri de pesti inspre barcile de pescuit si plasele intinse. Cu ajutorul delfinilor, pescarii pot sa-si mareasca efectivul capturii de pana la trei ori. Delfinii par sa beneficieze de pe urma acestei relatii prin aceea ca au o mai mare usuratate in a prinde pestii surprinsi fara spatiu de manevra, ca sip e aceea care au cazut din plasele pe care pescarii le extrag din apa. In 2006, WCS a oferit asistenta pentru desemnarea unei arii protejate de-a lungul raului Ayeyarwady, pentru a conserva aceasta populatie de mamifere marine sever amenintate.

La aceasta data, WCS lucreaza in starnsa cooperare cu Ministerul Mediului si Padurilor din Bangladesh, pentru a crea o retea de zone protejate comuna delfinilor de Irrawaddy si de Gange, in padurea de mangrove Sundarbans. Obtinerea de fonduri este de o importanta critica in sustinerea acestor activitati, la un loc cu eforturile pe termen lung ale WCS privind studierea efectelor pe care schimbarile climaterice le are asupra acestui habitat, sustinerea practicilor piscicole sustenabile, si dezvoltarea proiectelor de ecoturism la nivel local.

Studiul a fost sprijinit in parte de Kerzner Marine Foundation si Ocean Park Conservation Foundation, Hong Kong (OPCFHK). Finantarea pentru studio a fost obtinuta si de la Comisia privind mamiferele marine din Statele Unite. Conventia privind speciile migratoare de animale salbatice (CMS) a sustinut si ea eforturile WCS, ca parte dintr-un program regional pentru conservarea cetaceelor in Golful Bengal.


Wildlife Conservation Society (2 aprilie 2009). Huge Population Of Rare Dolphins Discovered. ScienceDaily.  Accesat 13 aprilie, 2009, de la http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/04/090401184832.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect