Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Masurarea lungimii
Masurarea lungimii PDF Imprimare E-mail

VETERINARI

Masurarea lungimii

Masurarea mamiferelor

Exista patru masuratori standard pentru mamifere: lungimea totala (=lungimea capului plus lungimea corpului), lungimea cozii, lungimea piciorului din spate si lungimea urechii. Pentru lilieci exista doua alte masuratori standard: lungimea tragusului si lungimea partii anterioare a bratului. Masuratorile in lungime trebuie raportate in milimetri la exemplarele mici, si in centimetri la cele mai mari. Greutatea trebuie raportata in grame la exemplarele mici si medii, in kilograme la cele mari.

Masuratorile in cauza sunt luate dupa cum urmeaza:

Lungimea totala: Masurati de la varful nasului la capatul anterior al vertebrelor cozii. Daca este posibil, exemplarul trebuie plasat pe spate, astfel incat osul spinarii sa fie indreptat, dar nu intins. Pozitionati capul cu rostrul extins drept inainte, in prelungirea osului spinarii. Masurati distanta de la varful nasului pana la varful primei vertebre din coada.

Lungimea cozii: Indoiti coada in sus, formand un unghi drept cu corpul, si masurati distanta de la unghi la capatul distal al ultmei vertebre din coada. Nu luati in considerare firele de par care depasesc acest punct.

Lungimea piciorului din spate: Masurati de la latura din spate a calcaiului pana la varful celui mai lung deget al piciorului, fara a lua in considerare gheara.

Lungimea urechii: Masurati de la coltul format de baza urechii pana la cel mai indepartat punct de pe marginea auriculului. Urmatoarele 2 masuratori nu sunt date ca optiuni in ARKS3. Ele pot fi introduse doar sub forma de comentarii.

Lungimae tragusului (lilieci): Tragusul este o structura de forma unei frunze, prezenta la mai multe specii de liliac, si care se profileaza la baza urechii. Masurati de la baza la varf.

Lungimea partii anterioare a bratului (lilieci): Indoiti aripa si masurati de la exteriorul incheieturii anterioare pana la exteriorul cotului.

Masurarea pasarilor

Masuratorile standard raportate la pasari sunt: lungimea totala, lungimea aripii, lungimea cozii si lungimea tarsului, lungimea ciocului, greutatea si lungimea crustei de deasupra ciocului, sau a altei structuri similare daca este prezenta. Masuratorile trebuie efectuate cu ajutorul sublerului, deoarece benzile sunt mai putin precise.

Masuratorile in cauza sunt luate dupa cum urmeaza:

Lungimea totala: Distanta de la varful ciocului pana la varful celei mai lungi rectrice. Exemplarul este intins pe spate si usor extins. Comisura ciocului este plasata paralel cu linia gradata.

Lungimea aripii: Distanta de la articulatia aripii pana la varful celei mai lungi din penele primare. Curbura nu se indreapta si masuratoarea este facuta direct de la articulatie la varf.

Lungimea cozii: Distanta de la varful celei mai lungi rectice pana la punctul dintre recticele mijlocii, in locul unde acestea se separa de piele.

Lungimea tarsului: Distanta de la punctual incheieturii dintre tibie si metatars pana la punctul incheieturii de la baza frontala a degetului mijlociu.

Lungimeaciocului: Aceasta se masoara de la varful mandibulei superioare pana la baza penelor de pe frunte. Pentru acele pasari care au o crusta deasupra ciocului, sau o alta asemenea structura, masuratoarea se efectueaza de la marginea anterioara a acesteia pana la varful ciocului.

Masurarea amfibienilor si reptilelor

Masuratoarea standard pentru ambieni este lungimea corpului de la bot la orificiul anal (snout-vent length SVL). Aceasta se masoara de obicei in centimetri sau milimetri. Deoarece majoritatea batracienilor nu au apendice caudal, ea poate fi considerata a fi lungimea totala (TL). Multi lucratori la zoo masoara atat SVL ca si TL la salamander si caecilini, notand ca TL-SVL= lungimea cozii. Pentru aceste masurari este de obicei suficienta o rigla standard. Se poate utiliza de asemenea pentru determinarea acestor lungimi o sfoara sau banda de masuat, care apoi poate fi masurata cu exactitate. La serpi, soparle, crocodilieni si tuatura, masuratorile standard constau din SVL in centimeter sau milimetri; multe institutii specificand adesea si TL. Serpii pot fi uneori greu de masurat cu precizie, deoarece un exemplar intins artificial poate fi considerabil mai lung decat acelasi exemplar in repaus.

Pentru astfel de exemplare se utilizeaza adesea tehnica "custii de contentie". Aceasta presupune plasarea exemplarului pe o suprafata moale (prosop, sac pentru serpi etc.) si presarea lui usoara de sus in jos, cu o bucata de material transparent precum plexiglas. Se traseaza conturul animalului cu un marker. Apoi cu o sfoara se determina lngimea din exterior. Masuratorile standard la chelonieni constau atat din lungimea in linie dreapta cat si latimea carapacei, ideal cu ajutorul unor compasuri mari. Inaltimea testului, lungimea si latimea plastronului sunt si ele inregistrate in acelasi fel in multe institutii.

O alta metoda de masurare a testoaselor este de-a curmezisul cocoasei, cu o banda metrica sau sfoara. Aceasta masurare incepe de la mijlocul partii frontale a carapacei su urmareste conturul testului pana la mijlocul partii din spate al carapacei. Indiferent de metoda utilizata pentru masurarea testoaselor, ea se noteaza la Comentarii, deoarece cele doua meode vor da rezultate foarte diferite.

O metoda mai noua de masurare, mai ales la serpi, este fotocopierea exemplarului, preferabil in pozitie incolacita. Se pot apoi face masuratori exacte ale fotocopiei cu ajutorul unei sfori, masurate ulterior. De remarcat ca, desi se obtine astfel o buna masuratoare de baza, eista o mica discrepanta (c. 98% din marimea reala) intre marimea efectiva a exemplarului si fotocopia finala.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect